Volgens de jaarlijkse prognose van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG

Volgens de jaarlijkse prognose van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG komt de verkoop van nieuwe personenauto’s in 2019 uit op 440.000 stuks. Ondanks de economische groei in Nederland betekent dit een stabilisatie ten opzichte van 2018, ingegeven door onzekerheid over de effecten van de nieuwe WLTP-emissietest op de aanschafbelasting BPM. 

 

 

De eerdere prognose van 430.000 registraties in 2018 is intussen bijgesteld naar 440.000, maar voor komend jaar wordt dus geen verdere groei voorzien. Sinds 1 september 2018 moeten alle nieuwe auto’s in de showroom met betrekking tot de CO2-uitstoot worden getest volgens de nieuwe WLTP-methode. Deze test geeft een realistischer beeld van het praktijkverbruik dan de oude NEDC-methode. Hierdoor valt in de meeste gevallen de CO2-waarde hoger uit en stijgt de BPM op een nieuwe auto. Ondanks aandringen van BOVAG en RAI Vereniging om de BPM tarieven aan te passen en een belofte van de staatssecretaris dat de automobilist niet de dupe mag worden van de invoering van de nieuwe test, heeft het kabinet recent besloten vooralsnog geen stappen te ondernemen. Dit leidt naar verwachting tot hogere consumentenprijzen. Ondanks de gunstige economische vooruitzichten voor Nederland verwachten de twee belangenorganisaties hierdoor geen groei in de autoverkopen.

VERKOPEN ELEKTRISCHE AUTO’S

De markt voor elektrische auto’s groeit in 2019 echter wel en komt volgens de prognose uit op 28.000 stuks, oftewel 6,4 procent van alle nieuwe auto’s. Voor dit jaar verwachten RAI Vereniging en BOVAG dat de teller op 20.000 stuks uitkomt. Dat is een marktaandeel van 4,5 procent en een derde meer dan de eerdere prognose van 15.000 vol elektrische auto’s voor dit jaar. De stijging is vooral te danken aan een groot aantal nieuwe modellen dat volgend jaar op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd. Daarnaast geldt voor elektrische auto’s in 2019 het lage bijtellingspercentage van 4 procent over de eerste 50.000 euro van de consumentenadviesprijs.

 

Bron: BOVAG

 

 

 

Je kunt je via onderstaande button opgeven voor de ANN nieuwsbrief. Na inschrijving kun je gratis een Nederlandstalig E-book over LinkedIn downloaden. Dit is de link: http://www.bit.ly/Inschrijven_ANN_Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Volg Auto Netwerk Nederland natuurlijk ook actief op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+, Pinterest en YouTube. Velen zijn je al voorgegaan. NB Stuur dit bericht zoveel mogelijk met behulp van de buttons onderaan dit website bericht door naar jouw relaties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *