De verkoop van nieuwe elektrische auto’s is in het eerste halfjaar van 2019 ruim verdubbeld De verkoop van nieuwe elektrische auto’s is in het eerste halfjaar van 2019 ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit blijkt uit een analyse van de verkoopcijfers door RAI Vereniging en BOVAG.Werden in 2018 tot en met juni nog 7.945 elektrische auto’s verkocht, dit jaar ligt dat aantal op 17.266 (+117 procent). Het aandeel van elektrische auto’s in de nieuwverkopen komt daarmee op 7,6 procent ten opzichte van 3,1 procent in 2018.BOVAG en RAI Vereniging dringen er bij het kabinet op aan om de bijtelling voor elektrische auto’s niet al in 2020 te verhogen, aangezien dan nog de bijtellingsafspraken in Autobrief II van kracht horen te zijn. Dealers en importeurs hebben op basis van deze keiharde afspraken reeds auto’s in bestelling voor 2020.

 

Elektrisch rijden is in trek. Volgens BOVAG en RAI Vereniging is de stijging vooral te danken aan de introductie van een aantal nieuwe elektrische modellen in het middensegment, zoals de KIA e-Niro, Hyundai Kona en Tesla Model 3. Van deze laatste zijn de afgelopen jaren een groot aantal pre-orders geplaatst die dit jaar worden uitgeleverd. Met 6.063 stuks is de Tesla Model 3 momenteel de meest geregistreerde elektrische auto van 2019. Voor dit jaar voorspellen RAI Vereniging en BOVAG een totaal aantal nieuwe elektrische auto’s van 28.000 stuks. Indien de bijtelling vanaf 1 januari 2020 omhoog zou gaan, kan dat aantal fors voor 2019 hoger uitpakken en ernstige marktverstoring veroorzaken.

 

BEPERKING BIJTELLING

Sinds 1 januari van dit jaar is de zakelijke bijtelling van 4 procent voor het privégebruik alleen nog van toepassing op de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs van een elektrische auto. Over het meerdere moet 22 procent bijtelling worden betaald. De maatregel heeft een duidelijk effect op de nieuwverkopen in het luxe segment boven de 50.000 euro. Van de in 2018 populaire Tesla Model S en Tesla Model X zijn er dit jaar 177 stuks verkocht, ten opzichte van 2.802 stuks in dezelfde periode in 2018.

 

OPENBREKEN AFSPRAKEN AUTOBRIEF II

In de klimaatplannen van het kabinet wordt voorgesteld om de grens voor lage bijtelling in 2020 te verlagen naar 45.000 euro en in 2021 naar 40.000. Daarnaast wil de regering ook de bijtelling de komende jaren in stappen verhogen; vanaf volgend jaar al van 4 naar 8 procent. RAI Vereniging en BOVAG hebben begrip voor de maatregelen om de overstimulering van elektrische auto’s te beperken. Dit is niet alleen van belang voor de schatkist, maar ook voor het publieke draagvlak. De organisaties doen echter een dringende oproep om de regels pas vanaf 2021 aan te passen en de huidige bijtellingsafspraken uit Autobrief II te respecteren. De keuze om elektrisch te gaan rijden valt of staat bij voorspelbaar en stabiel overheidsbeleid, waarbij zowel de consument als de branche niet verrast worden door het tussentijds veranderen van de spelregels. De autobranche en koper hebben op basis van de huidige regels voor 2020 al volop elektrische auto’s besteld. Die worden nu in een lastig parket gebracht met mogelijk extra kosten, als de auto niet meer conform de huidige regels kan worden geleverd. Bovendien dreigt aan het einde van het jaar opnieuw een run op elektrische auto’s te ontstaan, om nog te kunnen profiteren van de gunstige bijtellingsregels.

 

TOP 5 POPULAIRSTE ELEKTRISCHE MODELLEN EERSTE HALFJAAR 2019 Tesla Model 3, 6.063 stuks Hyundai Kona, 2.363 KIA Niro, 1.789 Volkswagen Golf, 1.670 Nissan Leaf, 1.538  

 

BRON: BOVAG   

 

Je kunt je via onderstaande button opgeven voor de ANN nieuwsbrief. Na inschrijving kun je gratis een Nederlandstalig E-book over LinkedIn downloaden. Dit is de link: http://www.bit.ly/Inschrijven_ANN_Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Volg Auto Netwerk Nederland natuurlijk ook actief op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+, Pinterest en YouTube. Velen zijn je al voorgegaan. NB Stuur dit bericht zoveel mogelijk met behulp van de buttons onderaan dit website bericht door naar jouw relaties.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *