Over oneerlijke handelspraktijken en goede voornemens

Ted Sluymer Autokiosk

Een nieuw jaar staat voor de deur. De goede voornemens worden weer gemaakt en als gebruikelijk worden de meeste daarvan weer snel door het gootje weggespoeld. Goede voornemens zijn ook onzin, want als je iets wilt veranderen kan dat ook op 27 maart of 13 september. We zijn wel vol verwachting van wat er in het nieuwe jaar gaat gebeuren. Veel autobedrijven zullen eind 2018 nog bestaan, maar er sneuvelen er ook weer een aantal. Doorgaans is dat eigen schuld, dikke bult.

Wie denkt tot in lengte van dagen aan brandstofmotoren te kunnen sleutelen, leeft nog in het jaar Kruik toen de auto werd uitgevonden. De toekomst is elektrisch en als je niet de nodige stappen neemt om daar een goed belegde boterham mee te verdienen, kun je beter vast het adres van de voedselbank opzoeken. Dat wordt pure armoe, want je de diploma’s die je ooit haalde, hebben geen waarde meer.

Ik merk wel dat autobedrijven er af en toe aan denken, maar er echt mee bezig zijn? Niet dus. Terwijl er wél figuren zijn die graag het slimste jongetje uit de klas spelen. De typetjes die maling aan de regels hebben en een scheve schaats rijden niet zo erg vinden. Daar hebben ze een prachtig excuus voor: anderen doen het ook.

Gelukkig niet alle anderen, maar de anderen die het doen, deugen ook niet. Er zijn anderen die inbreken, maar dat geeft mij toch geen vrijbrief om dat ook te doen? Wat doen ze dan, hoor ik iemand roepen…? Héél eenvoudig: ze maken zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken. Autobedrijven die zich schuldig maken aan oneerlijke handelspraktijken? Inderdaad.

Op elke website die bekeken kan worden door particuliere consumenten moet de prijs van een product of dienst worden vermeld inclusief BTW. Ik herhaal: inclusief BTW. En inclusief BTW is dus niet exclusief BTW met ergens piepklein dat de prijs exclusief BTW is. BTW is een onderdeel van de prijs. De Wet op de Omzetbelasting (artikel 38) vermeldt:

‘Het is de ondernemer verboden aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen.’

In dezelfde wet staat bovendien:
Tijdig voordat de koop op afstand wordt gesloten, moeten aan de wederpartij met alle aan de gebruikte techniek voor communicatie op afstand aangepaste middelen en op duidelijke en begrijpelijke wijze, de volgende gegevens worden verstrekt, … de prijs, met inbegrip van alle belastingen, van de zaak.’

Héél helder dus en je hebt je als ondernemer maar aan die regelgeving te houden. En toch zie je op Marktplaats, AutoTrack, Autoscout en noem ze maar op, de nodige auto’s staan met een ex. BTW prijs boven de auto’s inclusief BTW. Let op: BOVEN de auto’s inclusief BTW. Want daar gaat het om. Je wil dat je advertenties boven die van de concurrentie komen te staan en als je de prijs exclusief BTW adverteert, sta je automatisch hoger in de lijst.

Dat mág niet, het deugt niet, het is een overtreding die héél hoog bestraft kan worden. Natuurlijk deugen de autobedrijven die het doen niet, maar de rol van Marktplaats en andere websites die de gelegenheid geven om het te doen, deugt ook niet. Ik hoop dat er snel een megaboete wordt uitgedeeld en dat de websites de software aanpassen. Ik schreef AutoTrack al een keertje aan, maar die doen niets. Slappe hap. Toch denk ik dat de oplossing uit die hoek moet komen, want autobedrijven die deze grap al tijdenlang uithalen, gaan gewoon door. Ik hoop dat ze 2018 niet overleven, want dat verdienen ze niet met het overtreden van de wet.

 

Je kunt je via onderstaande button opgeven voor de ANN nieuwsbrief. Na inschrijving kun je gratis een Nederlandstalig E-book over LinkedIn downloaden. Dit is de link: http://www.bit.ly/Inschrijven_ANN_Nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

Volg Auto Netwerk Nederland natuurlijk ook actief op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+, Pinterest en YouTube. Velen zijn je al voorgegaan. NB Stuur dit bericht zoveel mogelijk met behulp van de buttons onderaan dit website bericht door naar jouw relaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.