Wat is een autoverzekering?

Wie een auto koopt moet daarbij een verzekering afsluiten. Maar wat is dat nou precies, zo’n autoverzekering? Op deze pagina proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vraag om je goed op weg te helpen naar het vinden van de autoverzekering die het beste bij jou past.

Iedereen is verplicht een autoverzekering af te sluiten

Dat een autoverzekering verplicht is voor iedereen die een auto bezit, heeft een goede reden. Moet je voorstellen dat je, per ongeluk maar wel door jouw schuld, iemand anders zijn auto aanrijdt. Autoschade gaat al snel in de papieren lopen, misschien zó snel dat je bankroet bent na het betalen van de rekening. Of de kosten zijn dermate hoog dat je ze nooit kunt betalen.

Lamborghini.jpg

De kleur van de Lamborghini Murcielago geeft al aan hoeveel je betaalt aan reparaties als je Daihatsu ertegenaan klapt: goudgeld.

Juist omdat het vaak voorkomt dat iemand zich niet kan veroorloven om bovenstaande situatie out-of-pocket te betalen, is het afsluiten van een autoverzekering verplicht bij de aanschaf van een auto.

Kosten drukken door de rekening gezamenlijk te betalen

Net als bij andere soorten verzekeringen dragen alle premiebetalers gezamenlijk bij aan een pot met geld die gebruikt kan worden om de schade van een individu te kunnen betalen. Zo betalen niet 1 of 2 personen aan een dure schadepost maar betaal je gezamenlijk een kleine maandelijkse bijdrage in de vorm van premie om een mogelijke grote uitgave in de toekomst te vermijden. Hoe meer schade er wordt veroorzaakt, hoe meer geld er in de pot moet om al deze schades uit te kunnen betalen. Hierdoor kan het zijn dat het ene jaar de premie stijgt terwijl de premie het jaar erop weer daalt als er minder schade uitgekeerd hoeft te worden.

Wat is een autoverzekering.jpg

Verschillende vormen van autoverzekeringen

Autoverzekeringen zijn er in verschillende vormen en maten. De autoverzekeringen bestaan grofweg uit 3 soorten dekkingen, waarvan de WA verzekering de minimale verplichte dekking heeft. Wat houden deze 3 vormen in? Kijken we alleen naar de inhoud van een verzekering, dan komt dit op het volgende neer:

De meeste autoverzekeraars hebben bedacht dat het hebben van een autoverzekering niet alles dekt wat je zou wensen. Om het risico op een mogelijk grote financiële tegenvaller nog verder in te perken hebben ze daarom aanvullende verzekeringen ontwikkeld. Zo’n aanvullende verzekering geeft een extra dekking bovenop je verplichte verzekering.

Aanvullende verzekeringen

De autoverzekering kan bij elke dekkingsvorm worden uitgebreid met aanvullende opties zoals bijvoorbeeld:

  • Schade inzittenden – Loopt een inzittende waaronder de bestuurder of passagier materiële of letselschade op? Dat wordt met deze aanvullende verzekering schadeloos gesteld.
  • Ongevallen inzittenden – Schadeloosstelling wanneer de inzittenden invalide raken of overlijden door een ongeval.
  • Verkeerrechtsbijstand – Juridische hulp bij verkeersconflicten.
  • Pechhulp – Hulp langs de kant van de weg bij een pechgeval.

Kun je na het doorlezen van deze informatie de vraag beantwoorden: wat is een autoverzekering? Wij denken van wel, maar voor de zekerheid geven we je gewoon hier nog even het antwoord. Dan sta je in ieder geval nooit met de mond vol tanden.

Een autoverzekering is een verzekering die de financiële gevolgen van een schade door of met je eigen auto dekt.

Vergelijk hier auto verzekeringen

Auto Netwerk Nederland - TwitterAuto Netwerk Nederland - PinterestAuto Netwerk Nederland - LinkedIn Auto Netwerk Nederland - Facebook Auto Netwerk Nederland - Instagram