Aandeel EV’s naar 3 procent wagenpark

Het Nederlandse wagenpark is de afgelopen 8 jaar met 11 procent gegroeid tot ca. 8,8 miljoen personenauto’s. Het aantal volledig elektrische auto’s bedroeg eind april dit jaar 266.000 eenheden. Dit komt neer op een aandeel van 3 procent. Het aandeel van plug-in hybrids kwam per dezelfde datum uit op 1,7 procent. Een en ander blijkt uit het ‘Trendrapport Nederlandse Automarkt 2022’ dat in opdracht van het ministerie van IenW werd opgesteld.

De groei van het personenautopark is volgens het rapport voor het overgrote deel toe te schrijven aan de toename van het aantal volledig elektrische auto’s (BEV’s). Die worden vooral zakelijk gereden. Het privé bezit en private lease van elektrische auto’s is overigens wel aan het toenemen dankzij het hogere aandeel in de nieuwverkoop en de doorstroom van zakelijk naar privé op de binnenlandse occasionmarkt, stellen de samenstellers vast. Eind vorig jaar was 28 procent van alle volledig elektrische auto’s in particuliere handen (privé aanschaf plus private lease).

Andere highlights uit het rapport zijn:

  • Per ultimo 2021 telde ons land 85.000 publieke en semi-publieke reguliere en snellaadpunten. Het aantal private laadpunten wordt geschat op 220.000
  • Nederland is koploper met zo’n 4,3 stekkerauto’s per publiek laadpunt. Ter vergelijking: in Duitsland moeten 21 stekkerauto’s een laadpunt delen.
  • Het aandeel private lease is in 2021 toegenomen tot 2,9 procent bij benzineauto’s en 6,1 procent bij BEV’s.
  • De gemiddelde leeftijd van het totale personenauto wagenpark neemt licht toe. Eind 2013 was de gemiddelde leeftijd bijna 9,4 jaar en deze is toegenomen tot 10,5 jaar eind 2021 (inclusief oldtimers was eind 2021 de gemiddelde leeftijd 11,2 jaar).

BRON:RAI

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Ook kun je je via onderstaande button opgeven voor de ANN nieuwsbrief. Na inschrijving kun je gratis een Nederlandstalig E-book over LinkedIn downloaden.

Volg Auto Netwerk Nederland natuurlijk ook actief op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+, Pinterest en YouTube. Velen zijn je al voorgegaan. NB Stuur dit bericht zoveel mogelijk met behulp van de buttons onderaan deze website door naar jouw relaties.

Auto Netwerk Nederland - TwitterAuto Netwerk Nederland - PinterestAuto Netwerk Nederland - LinkedIn Auto Netwerk Nederland - Facebook Auto Netwerk Nederland - Instagram