Weginspecteurs ontvangen Gouden RAI Wiel 2021

Prijs steun in de rug in periode dat aantal incidenten met betrokkenheid van weginspecteurs sterk toeneemt. De weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben het Gouden RAI Wiel 2021 ontvangen uit handen van RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck. Het Gouden RAI Wiel wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of instantie die zich inzet voor de mobiliteit in Nederland. Het Comité van Aanbeveling roemt de rijksdienst voor haar inzet om de doorstroming en de veiligheid op de weg te bewaken. Een uitdagende en niet zelden ongevaarlijke taak, zo blijkt uit actuele cijfers van Rijkswaterstaat over het negeren van rode kruisen en het record aantal aanrijden met pijl- en botswagens.

De doorstroming op het hoofdwegennet is essentieel om het Nederlandse mobiliteitssysteem optimaal te laten werken. Verstoringen op de weg leiden al snel tot problemen op het hoofdwegennet, maar ook op het onderliggende wegennet. De weginspecteurs zijn de regisseurs op het hoofdwegennet en zorgen ervoor dat bij onder meer bij pech, ongevallen, sneeuw en ijzel of andere incidenten het verkeer zoveel mogelijk in beweging kan blijven. Van Eijck: “De ruim 300 weginspecteurs van Rijkwaterstaat staan centraal bij het oplossen van verstoringen op het hoofdwegennet. Zij zijn dag en nacht in weer en wind voor ons op pad om ervoor te zorgen dat wij ongestoord en veilig op onze bestemming komen. Zonder twijfel, dat zij het Gouden RAI Wiel 2021 verdienen.”

Samenwerken voor doorstroming
De weginspecteur werkt niet alleen en kan het ook niet alleen. Veiligheid en doorstroming is het samenspel van Rijkswaterstaat, politie, ambulance, brandweer, bergers, gemeente en provincie. Na een incident is de weginspecteur vaak als eerste ter plaatse. Hij treft dan maatregelen om het verkeer weer te laten doorstromen. Als de situatie daarom vraagt, regelt hij dat de verkeerscentrale een rijstrook tijdelijk afsluit, zodat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen. Er verschijnt dan een rood kruis boven de juiste rijstrook.

Record aantal aanrijdingen met pijl- en botswagens
Het beroep van weginspecteur is helaas niet ongevaarlijk. Zo zijn er tot 1 november nu al een record aantal bots- en pijlwagens aangereden. In totaal 30 stuks ten opzichte 22 stuks over heel 2020 en 21 incidenten in het jaar 2019. De donkere maanden november en december moeten dan nog komen. Ook zijn er tot 1 oktober al 4.519 boetes uitgedeeld voor het negeren van een rood kruis. In heel 2020 lag dit aantal op 4.923.

Door onverantwoord en onoplettend weggedrag van verkeersdeelnemers worden weginspecteurs steeds vaker bloot gesteld hoge veiligheidsrisico’s. “De bots- en pijlwagens staan er om de weginspecteurs te beschermen. Met gevaar voor eigen leven, worden de inspecteurs steeds vaker geconfronteerd met weggebruikers die maling hebben aan iedereen of totaal niet opletten. Het is te gek voor woorden maar voor die mensen is er geen plek op de weg”, stelt Van Eijck. Niet voor niets dat inmiddels een 100-tal weginspecteurs beëdigd zijn tot buitgewoon opsporingsambtenaar (BOA) en daardoor weggebruikers bij bepaalde overtredingen direct kunnen bekeuren.

Over het Gouden RAI Wiel
Het Gouden RAI Wiel is in 2003 in het leven geroepen om personen of instellingen te eren en te stimuleren die zich op nationaal of internationaal niveau onderscheiden op het gebied van verkeer en vervoer of van vervoermiddelen in brede zin. Eerdere prominenten en instellingen die de prijs in ontvangst mochten nemen waren onder andere ruimtevaarder Wubbo Ockels, Pieter van Vollenhoven, de ANWB, de afdeling Advanced Automotive Design van de TU Delft, Fastned, het SWOV en het KiM.

Het vijfkoppige comité van aanbeveling voor Het Gouden RAI Wiel bestaat uit voorzitters van diverse belangenorganisaties. Naast RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck hebben in het comité zitting Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW), Maxime Verhagen (Voorzitter Bouwend Nederland), Marga de Jager (CEO ANWB) en Han ten Broeke (Bondsvoorzitter BOVAG)

BRON: RAI

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Ook kun je je via onderstaande button opgeven voor de ANN nieuwsbrief. Na inschrijving kun je gratis een Nederlandstalig E-book over LinkedIn downloaden.

Volg Auto Netwerk Nederland natuurlijk ook actief op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+, Pinterest en YouTube. Velen zijn je al voorgegaan. NB Stuur dit bericht zoveel mogelijk met behulp van de buttons onderaan deze website door naar jouw relaties.