Nieuwste BOVAG Coronamonitor negatiever

Veel uitkomsten uit de jongste BOVAG Coronamonitor zijn negatiever dan in de vorige, uit november 2020. Zo is het aantal ondernemers dat de crisis denkt te overleven weer gedaald en het percentage ondernemers met omzetverlies over de afgelopen periode nam sterk toe. Dat heeft alles te maken met de tweede lockdown.

Klik hier voor de hele monitor

Toch denkt een ruime 78,5% van de ondervraagde BOVAG-leden de corona-crisis te zullen overleven. Maar dat is wel 3 procentpunt minder dan in november. Het percentage leden dat over de huidige periode een omzetdaling rapporteert als ze dat vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder, steeg naar 61,8 % (+ 8,9%). Het geschatte omzetverlies bedroeg in deze periode 37,9 %. En dat is 13,3 procentpunt meer dan in de vorige monitor werd gerapporteerd.

Bedrijfsvoering aanpassen

Ruim een derde (33,9%) van de ondernemers is van plan de bedrijfsvoering aan te passen naar aanleiding van de crisis. Dat is 10% meer dan in november 2020. Extra inzetten op online verkoop is daarin de grote stijger (+9,5%). ‘Minder klanten’ is nog steeds het meest genoemde gevolg van de crisis (76,7%). Het percentage ondernemers dat dit noemde steeg bovendien fors (+15,1%) Op de voet gevolgd door ‘minder gevulde orderportefeuille’ en ‘minder liquiditeit’. Het werk in de werkplaats lijkt, tegen de stroom in, licht aan te trekken.

Personeel

Een kwart van de ondernemers denkt afscheid te moeten nemen van personeel. Dat is stabiel, maar opvallend is dat men in toenemende mate afscheid denkt te moeten nemen van verkooppersoneel, terwijl de intentie om in te krimpen in werkplaats en op kantoor juist is afgenomen. Wat betreft de steunmaatregelen: ruim een derde (37,5%) van de BOVAG-bedrijven maakt momenteel gebruik van één of meer steunmaatregelen van de overheid. Liefst 77% van deze groep maakt gebruik van de NOW-regelingen. En bijna 18% maakt gebruik van de TVL-regelingen.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Ook kun je je via onderstaande button opgeven voor de ANN nieuwsbrief. Na inschrijving kun je gratis een Nederlandstalig E-book over LinkedIn downloaden.

Volg Auto Netwerk Nederland natuurlijk ook actief op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+, Pinterest en YouTube. Velen zijn je al voorgegaan. NB Stuur dit bericht zoveel mogelijk met behulp van de buttons onderaan deze website door naar jouw relaties.